Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2009

Αρίστος ο άριστος και Χρήστος ο ευχάριστος

Σε λίγες μέρες έρχονται εκλογές για την εκλογή Προέδρου του συλλόγου ψαράδων στο μικρό ψαροχώρι ενός νησιού του Βορείου Αιγαίου. Ο Τάκης και ο Λάκης, δυο ηλικιωμένοι άνδρες του χωριού, ψαράδες από τα παιδικά τους χρόνια, κάθονται στο καφενείο του χωριού τους και συζητάνε για τις επικείμενες εκλογές και για τις προτιμήσεις τους για τον νέο Πρόεδρο του συλλόγου. Είναι και οι δύο άνθρωποι αγράμματοι (το δημοτικό δεν το τελείωσαν) αλλά γεμάτοι εμπειρίες και γνώσεις βγαλμένες από τις δυσκολίες της ζωής. Γι’αυτό λοιπόν οι θέσεις τους είναι σημαντικές και αξιοπρόσεκτες.
Οι υποψήφιοι για την θέση του Προέδρου είναι δυο: Ο Χρήστος και ο Αρίστος , μανιώδεις ψαράδες και οι δυο, αλλά τόσο διαφορετικοί άνθρωποι.
Ο Χρήστος είναι πρόεδρος του συλλόγου επί 8 συναπτά έτη και διανύει το εξηκοστό έτος της ζωής του. Έμπειρος αν μη τι άλλο άνθρωπος. Με τον ευχάριστό του λόγο καταφέρνει και πείθει τους πάντες για την αξία του. Περίφημες οι διηγήσεις του για τις μεγάλες ψαριές, τους ξιφίες και τα πελώρια χταπόδια. Ποτέ όμως οι φίλοι του δεν είδαν κάτι από τις διηγούμενες μεγάλες ψαριές του.
Ο Λάκης το αποφάσισε. Αυτόν θα ψηφίσει. Αυτός το λίγο το παρουσιάζει για πολύ, το άσχημο για ωραίο. Τι να την κάνει την αλήθεια; Του αρέσει άλλωστε που επί 8 χρόνια ο Πρόεδρός τους, με την εμπειρία και τον ωραίο λόγο του, κατατροπώνει τον πρόεδρο του συλλόγου ψαράδων του διπλανού χωριού. Τελείωσε ο Λάκης θέλει τον Χρήστο τον ευχάριστο, άλλωστε έχει συνηθίσει τόσα χρόνια.
Από την άλλη ο Τάκης προτιμάει τον Αρίστο. Ο Αρίστος είναι ένας 30άρης νέος του χωριού. Άπειρος σε σύγκριση με τον Χρήστο αλλά γεμάτος ενέργεια και διάθεση να προσφέρει στο σύλλογο που τόσο αγαπάει. Μπορεί ο Αρίστος να μην μιλάει και πολύ καλά και να μην έχει να διηγηθεί ιστορίες για ξιφίες, τεράστια χταπόδια και εξωτικά ψάρια, αλλά τον Τάκη δεν τον νοιάζει. Στο κάτω κάτω τις προάλλες τους έκανε και ένα μεγάλο τραπέζι με σαρδελίτσες και γαύρους που είχε ψαρέψει. Τα λόγια στομάχι δε γεμίζουν. Άσε που ο Τάκης θυμάται τον εαυτό του βλέποντας την νεανική ορμή, το πάθος και τη διάθεση του Αρίστου να προσφέρει να προσφέρει στο σύλλογο.
Τελείωσε, ο Τάκης θα ψηφίσει τον Αρίστο, τον άριστο νέο του χωριού και έτσι θα δώσει μια ευκαιρία στους νέους.


Υ.Γ. Η ιστορία είναι απολύτως φανταστική και γι’αυτό δε θα μάθουμε ποτέ το ποιος επικράτησε σ’αυτές τις εκλογές. Διαμορφώστε το αποτέλεσμα σύμφωνα με την φαντασία, την ελπίδα και τη θέλησή σας.


Δεμερτζής Σ. Νικόλαος

1 σχόλιο: